Forma potrawy: Desery
400 g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100 g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50 g tartej bułki
50 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
Makaron z tuńczykiem i anchois
Forma potrawy: Dania główne
paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10 dag startego parmezanu (niekoniecznie)
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
25 dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50 dag pomidorów
25 dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
Forma potrawy: Zupy
kura
włoszczyzna
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina
Forma potrawy: Zupy
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Dania główne
40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 i 1/4 szklanki ryżu
tyleż fasoli
1-2 cebule
1-2 roztarte ząbki czosnku
pół szklanki oleju
sól
chili
1-2 suszone papryki
3/4 litra wody