Tartaletki z łososiem

Składniki potrawy

Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
200g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100ml mleka
125g gęstej śmietany
150g szpinaku
1 łyżka masła
35ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim 8 okrągłych, natłuszczonych foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200°C.

Szpinak umyć, usunąć nasady liści, liście usmażyć na maśle, dodać sól. Pokroić grubo, schłodzić. Łososia oczyścić z twardych części i skóry. Pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, następnie przecedzić przez gęste sito. Dodać wywar z ryby, koniak, przecier pomidorowy, estragon i szafran, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinak włożyć na dno tartaletek, na nim położyć kawałki łososia. Zalać sosem tak, by widać było kawałki ryby. Piec 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210°C.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl