Suflety z kurkami

Składniki potrawy

300g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji

Przyrządzanie

Kurki oczyścić, dokładnie umyć pod bierzącą wodą i osuszyć. Grzyby można pokroić w cienkie plasterki lub (jeśli są mniejsze) pozostawić w całości.

Podsmażać grzyby na maśle przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jajka połączyć ze śmietanką i serem, dodać gałkę muszkatołową i estragon.

Grzyby przełożyć do wysmarowanych foremek. Zalać masą jajeczną. Wstawić na środkowy poziom piekarnika.

Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa lekko zbrązowieje.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl