Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Składniki potrawy

250g makaronu muszelki
200g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka

Przyrządzanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu - makaron po ugotowaniu musi być lekko twardawy i sprężysty. Makaron odcedzić na sicie i przełożyć do dużej salaterki.

Makaron polać olejem z puszki z tuńczyka, całość starannie wymieszać (ale bez zgniatania makaronu) i odstawić do wystygnięcia.

Paprykę umyć, starannie usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w cienkie pierścienie. Tuńczyka wyjąć z puszki i rozgnieść widelcem na papkę. Szczypiorek starannie umyć i drobno posiekać.

Do salaterki przełożyć pokrojoną paprykę, szczypiorek, kukurydzę z puszki - całość skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Przed podaniem sałatki, przyprawić ją majonezem, solą oraz pieprzem. Udekorować drobno posiekaną zieleniną - koperkiem lub pietruszką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl