Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Składniki potrawy

75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

Przyrządzanie

Zagotować osoloną wodę, do wrzątku wstawić umyte piersi z indyka i gotować przez ok. 1,5 do 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać goździki.
Gdy już mięso zmięknie, wyjąć, wyluzować kości, mięso pokroić w plastry (wywar zachować). Następnie kawałki mięsa ułożyć w szklanej salaterce, przybrać rodzynkami.
Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 2 szklanki i zagotować. Rozpuścić żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dolać sok, wino i zalać ułożone w salaterce plastry piersi indyczej. Przed spożyciem należy poczekać aż galaretka zastygnie.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl