2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10dag truskawek
10dag poziomek
4 jajka
6dag cukru
cukier waniliowy
4dag masła do formy
Mleko należy zagotować, osłodzić i ostudzić.
Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito.
Do ostudzonego mleka dodać śmietankę, cukier waniliowy i przetarte owoce. Ubijać trzepaczką, dodając kolejno jajka.
Ogniotrwałe naczynie na porcje (filiżanki) wysmarować masłem, napełnić mleczkiem do 3 / 4 wysokości i wstawić do kąpieli wodnej, np. do brytfanny, wypełnionej wodą do połowy wysokości filiżanek. Przykryć pergaminem, i gotować ok. 40 min.
Gdy mleczko się zetnie, wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić pod przykryciem.
Wyjąć z filiżanek na rozgrzany półmisek i polać sokiem owocowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl