Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy

Składniki potrawy

50g śliwowicy
1kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler

Przyrządzanie

Polędwicę pokroić w grube plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać masło, kłaść mięso , obsmażać z obu stron ok. 1 min. Zrumienione mięso zdjąć z patelni a na patelnię dołożyć trochę masła i wrzucić jarzyny.
 
Dusić ok. 2 - 3 minut. Posolić, popieprzyć, z powrotem włożyć mięso. Polać śliwowicą i podpalić. Nie dopuścić do przypalenia się mięsa. Wlać bulion, przykryć i pozostawić na małym ogniu prze ok. 40 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem.
 
Dodać osoloną kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszaną z mąką, tak aby nie było grudek. Zwiększyć gaz, dodać musztardę, wymieszać. Wyjąć mięso z patelni, ułożyć na półmisku, polać sosem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl