1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna
Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw
Kaczkę umyć pod strumieniem bierzącej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem, obficie natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy tak, aby powstał gładki sos. Sosem dokładnie wysmarować kaczkę z zewnątrz i odstawić ją na godzinę.
Do pozostałego sosu dolać trochęwody, wymieszać i wlać do wnętrza kaczki, a następnie dokładnie zszyć nicią kuchenną.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć kaczkę na blasze, podlać niewielką ilością wody. Piec około półtorej godziny, dopóki wyciekający z niej sok nie stanie się przeźroczysty.
Kaczka jest dobrze upieczona, kiedy jej skóra zrobi się ciemnozłocista, w niektórych miejscach może być nawet lekko brązowa.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć kaczkę na płaski półmisek i udekorować natką pietruszki, zielonymi częściami pora i kilkoma plasterkami cytryny.
Kaczka po pekińsku doskonale smakuje z ryżem na sypko i bukietem surówek z sezonowych warzyw.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl