Chutney pomidorowy

Składniki potrawy

kilogram pomidorów
250g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

Przyrządzanie

Papryczkę chili oczyścić z ziaren, pomidory oczyścić z pestek i twardych części takich jak szypułki i ich nasadki, imbir obrać.

Papryczkę, pomidora i imbir pokroić w drobną kostkę, wrzucić na teflonową patelnię, doprawić cukrem i resztą przyraw, zmieszać i smażyć około 15 - 20 minut do czasu odparowania soku z pomidorów. Gotowe.

Chutney pomidorowy nadaje się jako dodatek do mięs, serów ale także do krakersów lub bułki. Sos można przechowywać w słoikach.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl