Barszcz ukraiński

Składniki potrawy

0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju

Przyrządzanie

Do wrzącej wody dodajemy kapustę i ziemniaki z wodą i całość gotujemy pod przykryciem.

Na patelni na oleju musimy zeszklić cebulę na złoty kolor, dodajemy marchew oraz pastę pomidorową lub świeże pomidory bez skórki starte na tarce.

Po podsmażeniu dodajemy buraczki oraz dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki doprowadzamy do zagotowania, po czym dodajemy do garnka z kapustą, do którego wcześniej dodaliśmy fasolkę.

Całość mieszamy i gotujemy 2 - 4 min. w między czasie siekamy natkę pietruszki i zupę podajemy do jedzenia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl