MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pomarańcza został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasta

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Jamaika

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

Po jednej części:
niebieskiego likieru Curacao
ginu
soku z cytryny lub toniku
spirala ze skórki z pomarańczy.

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Grzyby z pasztetem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

12 dużych grzybów np. pieczarek, kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu

Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Desery

850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
 
Inne:
masło i mąka do formy
 

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Placek makowy z rodzynkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
 

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis