MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, mięsa zostały zaznaczony na zielono

Szaszłyki z kiełbasy i sera

Forma potrawy: Dania na grilla

20 dag kiełbasy
15 dag pieczarek
5 dag żółtego sera (gouda lub innego)
2 cebule
2 pomidory
pieprz, sól

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kotlety do volaille

Forma potrawy: Dania główne

Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia

Do podania:
frytki

potrawa z mięs » zobacz przepis

Wielkanocny żurek

Forma potrawy: Zupy

1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30 dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
 

potrawa z mięs » zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane

50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz

potrawa z mięs » zobacz przepis

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

potrawa z mięs » zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy

potrawa z mięs » zobacz przepis

Sandwicze z salami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

20 kromek pieczywa tostowego
100 g masła
150 g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza

potrawa z mięs » zobacz przepis

Zupa chłopska z boczkiem

Forma potrawy: Zupy

300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki

potrawa z mięs » zobacz przepis