Forma potrawy: Zupy
30 - 40 dag grochu
25 dag włoszczyzny
15 dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
Do podania:
grzanki
Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami
Forma potrawy: Sałatki
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii
Forma potrawy: Zupy
20 dag pieczarek
1 litr rosołu z kury
20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
2 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 małe cebule
4 jajka
1 łyżka sherry
6 liści sałaty
pieprz, sól, sos sojowy
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki
Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól
Do podania:
ryż lub ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
450g mięsa z kiełbasek
350g krążków ananasa z puszki, odsączonych, a syrop pozostawiony
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej
2-3 dymki, posiekane
Do przybrania:
gałązki rzeżuchy
Forma potrawy: Dania główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
Do przybrania:
listki szałwii