MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Dynia z makaronem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Smażona cukinia

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Pierniczki "całuski"

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
20 dag cukru
15 dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10 dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Kurcze duszone w śmietanie

Forma potrawy: Dania główne

70 dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany

Do podania:
ryż lub makaron

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis