Forma potrawy: Zupy
1250 ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15 dag ugotowanego makaronu
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
8 dag kaszy gryczanej
2 dag tłuszczu do kaszy
5 dag suszonych grzybów
8 dag cebuli
2 żółtka
200 ml śmietany
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
Forma potrawy: Zapiekane
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50 dag suchego twarogu
5 dag kaszy manny
100 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
Forma potrawy: Ciasta
40 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jaja
20 dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy
Forma potrawy: Śniadania
5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
Forma potrawy: Ciasta
500 g swieżych jeżyn lub malin
200 g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy