Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
Forma potrawy: Desery
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150 g dżemu morelowego
50 g cukru
Na krem:
50 g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100 g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Ciasta
25 dag mąki
8 dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15 dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5 dag cukru
25 dag twarogu
40 dag kwaśnych jabłek
cytryna
5 dag dżemu brzoskwiniowego
3 dag siekanych pistacji
Forma potrawy: Ciasta
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego
Forma potrawy: Desery
1 kg winnych jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub niesolonej margaryny
10 dag cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy