Forma potrawy: Ciasta, Desery, Śniadania
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki śmietany
2 łyżki cukru
olejek migdałowy
masło do formy
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól
Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy
20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa
Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz