Zobacz wszystkie przepisy z masłem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
800 g ryby - sandacz, leszcz, karmazyn
2 łyżki masła
120 g cebuli
50 g suszonych śliwek
1/2 szklanki śmietany
kolendra lub pietruszka
pęczek koperku
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
Forma potrawy: Dania główne
2 łyżki masła
posiekana cebula
pół roztartego ząbka czosnku
4 posiekane liście sałaty
4 posiekane pieczarki
4 pomidory sparzone obrane posiekane
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
sól, pieprz
3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1 posiekana papryka
3 łyżki rodzynek
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu
sól
50g masła
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej mięty
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki mięty i tymianku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki
Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette
Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki