MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z pomarańczami

Składnik pomarańcza został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn

Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów

Inne:
masło i mąka do formy

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Watruszki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy

Nadzienie:
30 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Pierniczki "całuski"

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
20 dag cukru
15 dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10 dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Tort makowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1/4 kg maku
skórka pomarańczowa
6 - 7 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
bakalie - dużo

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Naleśniki mylene

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia

Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku

Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasta

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów

Ciasta z pomarańczy » zobacz przepis