Zobacz wszystkie przepisy z cytryną
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
Placek drożdżowy z morelami i kremem
Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7 kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
białka z 7 jajek
250 g cukru
350 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
Krem:
500 ml mleka
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30 ml brandy
sól
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
Forma potrawy: Ciasta
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru