Ciasta z proszkiem do pieczenia
Kolorem zielonym zaznaczono proszek do pieczenia
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
13dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
180g mąki
190g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150g cukru trzcinowego
100g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100g orzeszków piniowych
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
10dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2kg śliwek
cukier puder do posypania
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)
Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu
7 jaj
28dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
40dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
25dag margaryny
4 jaja
20dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy