Przepisy z wódką
Kolorem zielonym zaznaczono wódka
2 części wódki absolut
2 części piwa
4 części 7-Up
1 część grenadiny
120ml rumu
puszka piwa korzennego
120ml wódki (opcjonalnie)
30ml ciemnego rumu
60ml białego rumu
30ml wódki
30ml soku pomarańczowego
1 część martini dry
1/2 części wódki
1/2 części likieru pomarańczowego triple sec
wyciśnięty sok z połowy limonki
sok żurawinowy do uzupełnienia
lód
plasterek limonki do dekoracji
30ml niebieskiego curaçao
30ml wódki
15ml toniku
odrobina soku z limety
2 kostki lodu
1 plasterek ananasa
Sprite do uzupełnienia
2 granaty
2 cytryny
1/2 litra wody
2 łyżki cukru
wódka lub gin
0,25 litra wody
0,75kg cukru
1 cytryna
1kg pigwy
50g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
Składniki na 4 słoje
kg miąższu arbuza
0,25kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40g wódki