MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwory

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Czarne oliwki marynowane

Forma potrawy: Przetwory

4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwory

500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwory

500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

260 g suszonych moreli
250 g wędzonej szynki
100 ml białego wina
250 g świeżego boczku
500 g piersi kurczaka
125 ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Fasolka konserwowa

Forma potrawy: Przetwory

 
1 kg fasolki szparagowej
 
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru
 

Przetwory z przypraw » zobacz przepis