MENU
ZWIŃ MENU

Czarne oliwki marynowane

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn

Przyrządzanie

Całe oliwki umieścić w dużym, glinianym garnku, zalać je litrem oliwy.

Dodać ostre papryczki, czosnek, liść laurowy, świeży tymianek i kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Odstawić na miesiąc.

Podawac jako aperitif z kieliszkiem schłodzonego, białego, wytrawnego wina.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka nicejska (z bobem)

Forma potrawy: Sałatki

 
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
 
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
 

Sałatka grecka z oregano

Forma potrawy: Sałatki

3 duże pomidory
1 długi ogorek lub 3 małe
2 cebule
1-2 zielone papryki
garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy
20 dag sera owczego "feta" lub bryndzy
oregano

Zapiekanka ze szparagami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki

Roladki z cukinii z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek