MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwory

Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Marmolada dyniowa z pomarańczami

Forma potrawy: Przetwory

800 g dyni
6 pomarańcz
300 g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Pasztet z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwory

500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwory

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwory

50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego

Przetwory z przypraw » zobacz przepis

Dżem dyniowo-jabłkowy

Forma potrawy: Przetwory

dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier

Przetwory z przypraw » zobacz przepis