MENU
ZWIŃ MENU

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, czas przygotowania: 2 godz. 20 min.

Składniki

260 g suszonych moreli
250 g wędzonej szynki
100 ml białego wina
250 g świeżego boczku
500 g piersi kurczaka
125 ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy

Przyrządzanie

Morele namoczyć w winie przez 2 godz. Boczek włożyć do wrzącej wody, gotować 20 min. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Filety z piersi pokroić w kostkę. Łodygę selera opłukać, pokroić w plasterki.

Obgotowany boczek i filety z kurczaka zemleć w maszynce. Do mięs dodać cebulę, czosnek, surowe jajo, zmiksować na gładką masę. Dodać koniak, szynkę, morele (6 szt. odłożyć) i seler. Przyprawić solą i pieprzem, dodać całe ziarna zielonego pieprzu.

Formę pasztetową natłuścić, na dnie na środku ułożyć w równych odstępach morele i listki laurowe, a na nie wyłożyć masę pasztetową. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstąpić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w temp. 180 st. C. przez półtorej godz.

Po upieczeniu zdjąć folię, odlać wytworzony sok, przykryć odpowiedniej wielkości deseczką i obciążyć odważnikiem. Wstawić do lodówki na 12 godz. Przed podaniem wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu

Morele po włosku amaretti

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany

Mus z dyni

500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych