Zobacz wszystkie przepisy z pieprzem
Forma potrawy: Zupy
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50 g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100 ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200 ml wywaru z cielęciny
200 ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30 g pestek z dyni
Forma potrawy: Zupy
250 g zielonych szparagów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki mąki
600 ml bulionu warzywnego
400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
czarny pieprz
sól
sok z limonki
4 gałązki kolendry
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
Forma potrawy: Zupy
50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz