Forma potrawy: Zupy
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1250 ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15 dag ugotowanego makaronu
Forma potrawy: Zupy
30 dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
posiekana pietruszka
Forma potrawy: Zupy
1,5 kg brokułów
125 g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125 g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry
Forma potrawy: Zupy
1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały
Forma potrawy: Zupy
1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10 dag sera białego
Forma potrawy: Zupy
30 dag pieczarek
włoszczyzna
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
6 pokrojonych ziemniaków
zielenina
Forma potrawy: Zupy
2-3 sałaty
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz