Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
Forma potrawy: Zupy
3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10 dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu
Zupa mrożona truskawkowo-poziomkowo-malinowa
Forma potrawy: Zupy
25 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag malin
10 dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
Forma potrawy: Zupy
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150 ml czerwonego wina
15 dag cytryn
1/2 kg czerwonej kapusty
30 dag obranych ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10 dag sera białego
Forma potrawy: Zupy
250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
Forma potrawy: Zupy
500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
Forma potrawy: Zupy
100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów