Zobacz wszystkie przepisy z pomidorem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy
Forma potrawy: Zapiekane
po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
200 g mrożonych krewetek
40 g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz
Do podania:
piwo
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1,5 szklanki ryżu
3 kostki bulionowe
2 szklanki wody
1 łyżka tłuszczu
0,5 kg mięsa mielonego
sól, pieprz
0,5 kg pomidorów
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
Cukinia z warzywnym nadzieniem
Forma potrawy: Zapiekane
4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki
Forma potrawy: Zapiekane
70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy