Zobacz wszystkie przepisy z masłem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sałata faszerowana po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki
Forma potrawy: Zapiekane
750 dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200 g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
Forma potrawy: Zapiekane
1 kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka
Zapiekanka z kiełkami (różnymi)
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag ziemniaków
po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
12 dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15 dag selera
10 dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Forma potrawy: Zapiekane
80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii