Forma potrawy: Dania główne
80 dag młodego bobu
2 cebule
15 dag wędzonego boczku
15 dag kiełbasy serdelowej lub parówek
1/2 szklanki bulionu z kostki
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Inne potrawy
4 selery
mleko
15 dag pieczarek
10 dag szynki
tłuszcz
5 dag ketchupu
8 dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
100 g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
10 dag czerwonej papryki
10 dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki
Forma potrawy: Zupy
1200 ml bulionu z kury
150 g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Placki ziemniaczane po amerykańsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20 dag mąki
1 łyżka masła
35 dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia
Forma potrawy: Sałatki
2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu