Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka
Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka
Forma potrawy: Dania główne
2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
starty ser parmezan
Forma potrawy: Sałatki
10 dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
baranina 70 dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
Forma potrawy: Dania na grilla
dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek
Forma potrawy: Dania na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w plasterki
ciepłe tortille
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej)
Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki cuminu
Forma potrawy: Dania na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.
Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.