Forma potrawy: Zupy
2 cebule
1 ząbek czosnku
30 g masła
1 kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50 g świeżego imbiru
250 g śmietany
sól, pieprz
200 g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon
Forma potrawy: Zupy
400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
Forma potrawy: Dania główne
600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100 g startego parmezanu
20 g masła
tymianek, sól
Na sos beszamelowy:
30 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
sól ziołowa, pieprz
Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Lasagne z dorszem w sosie dyniowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz