MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pieprz został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Zapiekanka z kiełkami (różnymi)

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag ziemniaków
po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
12 dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15 dag selera
10 dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Bób z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne

80 dag młodego bobu
2 cebule
15 dag wędzonego boczku
15 dag kiełbasy serdelowej lub parówek
1/2 szklanki bulionu z kostki
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Bob duszony ze śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

800 g bobu
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
2 gałązki cząbru lub 1 łyżeczka cząbru suszonego
cukier, sól, pieprz

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

400 g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Gulasz wołowy

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15 dag cebuli
2 dag mąki
2 dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatki

30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Zielona salata z sosem roquefort

Forma potrawy: Sałatki

2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku

Sos:
75 g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz

potrawa z pieprzu » zobacz przepis