Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Zapiekane
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru waniliowego
Krem:
300 g masła
200 g cukru
50 g kakao
6 jaj
aromat waniliowy
Glazura z karmelu:
100 g cukru
50 g masła
150 ml wody
Forma potrawy: Desery
500 g moreli
200 g czereśni
100 g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
Forma potrawy: Dania główne
400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sos Tajski z orzeszków ziemnych
Forma potrawy: Sosy
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200 ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz
Forma potrawy: Sosy
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz
Forma potrawy: Przetwory
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól