Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia
Bakłażany zapiekane z żółtym serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina
Forma potrawy: Sosy
100 ml jogurtu naturalnego
100 ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
Forma potrawy: Sałatki
100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji
Forma potrawy: Desery
100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy
Forma potrawy: Dania na grilla
camembert 3 szt
chleb tostowy 6 kromek
żurawiny smażone
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
Ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych