Forma potrawy: Dania główne
1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki pureé
Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól
Do podania:
ryż lub ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Sosy
30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z drobiu
50 ml śmietany
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Zupy
50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250 ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu