MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z olejem

Składnik olej został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Musztarda pomidorowa

Forma potrawy: Przetwory

2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy

Przetwory z oleju » zobacz przepis

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego

Przetwory z oleju » zobacz przepis

Pomidory z estragonem

Forma potrawy: Przetwory


kg średniej wielkości pomidorów
4 łyżki soli
2 łyżki oleju
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
listek laurowy
0,5 łyżeczki estragonu

Przetwory z oleju » zobacz przepis

Adżika

Forma potrawy: Przetwory

pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150 ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli

Przetwory z oleju » zobacz przepis

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przetwory z oleju » zobacz przepis

Pasztet z marchewki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,75 kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190 g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy

Przetwory z oleju » zobacz przepis

Domowy przecier pomidorowy

Forma potrawy: Przetwory

2kg pomidorów
sól
cukier
łyżka oliwy lub oleju

Przetwory z oleju » zobacz przepis
«« « 1 2