Wielkanocny żurek

Składniki potrawy

1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)

Przyrządzanie

Zagotować rosół, po czym dolać do niego żurek. Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wędlinę pokroić w kostkę o średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy.
Żurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i od razu podawać.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl