1kg węgorza
80ml śmietany
20dag selera
2dag masła
tłuszcz
2dag mąki
1 szklanka rosołu
20dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny
Węgorza należy uśpić zanurzając głowę w wodzie z solą i octem. Następnie naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona.
Rybę wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki o długości około 6-8 cm.
Selery umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, obłożyć tym węgorza i pozostawić w chłodziarce na kilka godz. Po wyjęciu oczyścić selera, podsmażyć ze wszystkich stron.
Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, obłożyć węgorza, polać sosem, dodać śmietanę, dusić do miękkości.
Miękką rybę wyjąć, sos połączyć z żółtkiem i posiekaną zieleniną, doprawić i zalać ponownie węgorza.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl