Piernik popularny

Składniki potrawy

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów

Przyrządzanie

Orzechy posiekać. Mąkę przesiać. Miód stopić i lekko zarumienić z dodatkiem cukru, wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami. Gorący miód z cukrem wlać do przesianej mąki.

Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko (jedną do półtorej szklanki) wlać również do mąki, wymieszać dodać tłuszcz i kakao.

Ciasto powinno być gęste. Należy je wyrobić drewnianą łyżką lub za pomocą robota. Wyrobione ciepłe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.

Do zupełnie zimnego ciasta dodać jaja, amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaćm ubijając łyżką lub ponownie wykorzystać robota.

Ciasto piernikowe włożyć do wąskich foremek posmarowynych lub wyłożonych folią aluminiową, napełniając je do połowy wysokości.

Piec w temperaturze około 150°C. Gdy ciasto wyrośnie, podwyższyć temperaturę. Piernik piecze się około godziny (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu, zostawić w formie do ostygnięcia.

Przechowywać ownięty serwetką lub w metalowym pudle, ewentualnie woreczku polietylenowym.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl