Konfitura dyniowo-waniliowa

Składniki potrawy

1kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50ml soku z cytryny
500g cukru żelującego

Przyrządzanie

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Odważyć 750 g. Pomarańcze wyszorować, spłukać gorącą wodą, wytrzeć do sucha, ściąć trochę skórki bez białej warstwy i pokroić w cieniutkie paseczki.

Następnie obrać pomarańcze całkowicie, wykroić miąższ spomiędzy błonek, z resztek wycisnąć sok. laski wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ.

Dynię, miąższ pomarańczy, sok z pomarańczy i cytryny doprowadzić w szerokim rondlu do wrzenia, gotować na małym ogniu mieszając przez 15 min.

Dodać cukier żelujący (1:2), wszystko razem zagotować. Mieszając energicznie gotować na dość silnym ogniu przez 4 min. Dodać miąższ wanilii i skórkę z pomarańczy.

Konfiturę odszumować i nałożyć do gorących słoików.

Zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl