Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg śliwek mirabelek
50 dag cukru
Inny wariant:
2 kg mirabelek
50 dag cukru
1/2 l białego wina
laska cynamonu
1/2 cytryny
Na 2 kg. mirabelek wybrać tylko zdrowe i dojrzałe owoce.
Mirabelki umyć, osuszyć i włożyć do słoika.
Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody.
W przypadku drugiego wariantu dodać pozostałe składniki, cytrynę wycisnąć (dodać tylko sok).
Owoce zalać syropem, soiki zamknąć i pasteryzować.
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku
Forma potrawy: Desery
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 10% 1/2 szklanki
Cukier 10 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 1 l.
Goździki 8-10 szt.
Forma potrawy: Ciasta
1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól