1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
Składniki sosu wymieszać, odstawić. Filety z dorsza posolić, panierować w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz, trzymać w cieple.
Z patelni odlać nadmiar oleju, włożyć jarzyny i usmażyć. Zamieszać sos, wlać do jarzyn, mieszając gotować aż zgęstnieje; w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem.
Przełożyć rybę na gorący półmisek i polać sosem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami gotowanymi na parze oraz surówką z pora i cebuli.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl