Biało-czerwona lazania

Składniki potrawy

35dag gotowego makaronu lasagna
20dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Sos mięsno-pomidorowy
40dag mielonego mięsa wołowego
50dag pomidorów
1 cebula
10dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku

Przyrządzanie

Na początek przygotować sos beszamelowy.
Na małym ogniu rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i wymieszać.
Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos mięsno - pomidorowy.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać, opłukać i posiekać.
W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i czosnek, dodać wołowinę i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Seler i marchew obrać, umyć, pokroić na plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.
Dorzucić bazylię, dusić przez 35 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić całość jeszcze 10 min.
Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, układać w nim warstwami w kolejności: makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy.
Na samą górę ponownie ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła.
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl