Surówka z papryki po amatorsku
Forma potrawy: Sałatki
40 dag papryki
100 ml śmietany
25 dag bananów
4 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100 g masła
70 g rodzynek, sól
Forma potrawy: Desery
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
Forma potrawy: Dania główne
500 g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125 ml śmietany
250 ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50 dag marchwi
100 ml śmietany
żółtko
5 dag rodzynków
15 dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny