Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
4/10 szkockiej whisky
3/10 cointreau
3/10 soku pomarańczowego
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
po wisience koktajlowej do dekoracji
Forma potrawy: Ciasta
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
2 łyżki oliwy
500 g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól
Filet z pstrąga w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Dania główne
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5 kg pomidorów świeżych lub konserwowych
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
Forma potrawy: Sałatki
3 banany
5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
pół selera
10 dag szynki
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
łyżka soku z cytryny
curry
sól, cukier
Pasztet z jarzyn o trzech smakach
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
60 dag małych buraczków
60 dag porów
60 dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5 dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz