Forma potrawy: Zupy
2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
Forma potrawy: Ciasta
40 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jaja
20 dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy
Forma potrawy: Dania główne
25 dag ryżu
4 cebulki dymki
25 dag wołowiny
białko
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek imbiru lub imbir w proszku
3 listki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10 dag cebuli
10 dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
Naleśniki z grzybowym nadzieniem
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Forma potrawy: Ciasta
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy