Forma potrawy: Ciasta
1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15 dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masa:
15 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
Forma potrawy: Ciasta
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kokosowa:
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Sałatka z szynką, papryką i makaronem
Forma potrawy: Sałatki
4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu
Forma potrawy: Ciasta
250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania